Onderzoek Armoede en Digitalisering

Verkenning van de kansen en bedreigingen van digitalisering op armoede in een stedelijke context

23 april 2024 


In gesprek met bewoners van de H-buurt over impact van digitalisering op ons leven 

Op dinsdagavond 23 april vond in de H-Sociëteit in Amsterdam Zuidoost een gesprek plaats over de impact van digitalisering op ieders leven. Met extra aandacht voor het thema armoede en digitalisering gingen zo’n 20 buurtbewoners en hulpverleners van de Amsterdamse H-Buurt met elkaar in gesprek. 

Aanleiding van de avond is het gezamenlijke onderzoek op het thema digitalisering en armoede, geïnitieerd door Digital Rights House in samenwerking met Stichting ProFor. In samenwerking verkennen partijen de kansen en bedreigingen van digitalisering op armoede in een stedelijke context. Steeds meer zaken gaan immers digitaal. We zijn online met elkaar in contact, bankzaken verlopen digitaal en contact met de overheid gaat ook meer en meer via internet. Dit brengt een hoop gemak met zich mee maar zeker ook een hoop uitdagingen, ook in relatie tot het thema armoede. 

In gesprek met de buurtbewoners en de hulpverleners kwamen verschillende situaties naar voren die de uitdagingen illustreren. Zo wordt het doen van bankzaken als ingewikkeld ervaren door de vele digitale stappen die je moet zetten om bijvoorbeeld regelingen te treffen. Waarbij het niet helder is wat je moet doen als het digitale systeem aangeeft dat je iets verkeerd hebt ingevuld en je niet verder kunt. Met als gevolg dat mensen niet in staat zijn eigen financiële zaken goed te regelen. Er wordt verwacht dat je hogere wiskunde kan, zo stelde een van de deelnemers. 

Ook werd duidelijk aangegeven dat niet iedereen de toeslagen aanvraagt waar de persoon in kwestie recht op heeft. Uit angst voor de consequenties die het kan hebben als achteraf blijkt dat je net te veel verdiende en je alle toeslagen weer terug moet betalen. Of de ervaringen met het gemak van achteraf betalen. Naar voren kwam dat het gemak van achteraf betalingsdiensten zoals Klarna, met name jonge mensen in de financiële problemen brengt. De discussie werd hiermee ook breder getrokken naar de rol van ouders en hoe je samen weerbaar kunt worden op dit vlak. 

De conclusie van de avond was duidelijk. Digitalisering en armoede zijn twee thema’s die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en waar veel meer aandacht aan gegeven mag worden. 

4 maart 2024 

Op 4 maart gingen vertegenwoordigers van verschillende jongerenwerk en welzijns organisaties in Amsterdam in gesprek met de Ombudsman metropool Amsterdam, Munish Ramlal over het belang van luisteren naar burgers en de impact van digitalisering op de maatschappij. Daarbij werd ook aandacht gevraagd voor het thema armoede en de impact van digitalisering. De input zal door Ramlal worden gebruikt voor de Digital Rights House Lecture van 10 april.


28 januari 2024 

Met enthousiasme kondigen we aan de start van het Onderzoek Armoede & Digitalisering. Dit onderzoek richt zich op het thema armoede in een digitaliserende wereld. In de samenwerking met partijen gaan we de komende tijd aan de slag.


ProFor sluit zich aan bij het onderzoek

24 januari 2024


Stichting ProFor sluit zich aan bij het Onderzoek Armoede & Digitalisering. ProFor zal onder andere bijdragen aan het onderzoek door kennisdeling, toegang tot cases en doelgroep, verder brengen van casuïstiek en toetsing van uitkomsten.

Praat mee!

Binnenkort gaan we in gesprek over het thema Armoede & Digitalisering in de H-Buurt van Amsterdam.

Digital Rights House voert diverse onderzoeken uit op jaarbasis in het kader van de Digital Rights Agenda. Dit onderzoek draagt bij aan de totstandkoming van (ongevraagd) advies op het onderzoeksthema aan de gemeente Amsterdam. 


Meer weten over het Onderzoek Armoede & Digitalisering?

Neem gerust contact op met:

Rosa Louwerse | rosa@digitalrightshouse.org


-----

Er gebeurt een hoop bij Digital Rights House. Voel je vrij om contact met ons op te nemen.