Digital Rights House Lecture

DIGITAL RIGHTS HOUSE LECTURE by MUNISH RAMLAL

10 APRIL 2024 | AMSTERDAM

(In het Nederlands / In Dutch)


De Digital Rights House Lecture is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor digitale mensenrechten.

AANKONDIGING

Aankondiging van de Ombudsman Metropool Amsterdam

10 december 2023

Amsterdam


Beste bewoners en vrienden van de Digitale Rechten,

Op deze betekenisvolle Human Rights Day kondig ik, als uw Ombudsman Metropool Amsterdam, met grote verwachting de Digital Rights House Lecture aan, die plaatsvindt op 10 april 2024.


Het digitale tijdperk heeft onze levens verrijkt, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee voor onze fundamentele rechten. Het is daarom essentieel dat we niet alleen luisteren naar wat onze burgers te zeggen hebben, maar hen ook actief betrekken bij het vormen van een veiligere en meer inclusieve digitale wereld.


In mijn werk kom ik met enige regelmaat voorbeelden tegen van mensen die moeite hebben mee te komen in de moderne maatschappij, omdat ze niet digitaal vaardig zijn. Meer moet geregeld worden op de computer, en iemand te spreken krijgen is steeds lastiger. Ik kom ook gevallen tegen waarin algoritmen levens nadelig hebben beïnvloed. Bijvoorbeeld in het toeslagenschandaal, maar ook op kleinere schaal. Laatst nog meldde zich een vrouw van wie de parkeervergunning was afgelopen, zonder dat ze die ooit zelf had opgezegd. De computer bleek het zelf te hebben besloten, met talloze parkeerboetes tot gevolg. Dit benadrukt de noodzaak van ons gezamenlijk streven om digitale mensenrechten te waarborgen


Ter ere van Human Rights Day wil ik benadrukken dat mensenrechten universeel zijn, ook in een wereld waar technologie steeds meer geïntegreerd is in ons dagelijks leven. Onze rechten mogen nooit in het gedrang komen door de digitale vooruitgang.


In aanloop naar de lezing op 10 april organiseren we een speciaal moment met de titel 'Vertel Me Alles'. Tijdens deze sessie nodig ik iedereen uit om hun ervaringen, zorgen en ideeën over digitale mensenrechten te delen. Uw inzichten zijn van onschatbare waarde voor het vormgeven van effectieve strategieën en beleid. De 'Vertel Me Alles' sessie is niet alleen een kans om te spreken, maar vooral om gehoord te worden. Dit is uw podium om een actieve rol te spelen in het beschermen en bevorderen van onze digitale rechten.


Ik kijk ernaar uit om op 10 april de Digital Rights House Lecture te geven, waar we dieper zullen ingaan op deze belangrijke onderwerpen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Amsterdam een voorbeeld blijft van hoe een stad zijn burgers kan beschermen en betrekken in de snel veranderende digitale wereld.


Volg onze vooruitgang en updates op de Digital Rights House website. Laten we deze reis samen voortzetten en samen sterker staan in het beschermen van onze digitale mensenrechten.


Met vriendelijke groet,

Munish Ramlal,

Ombudsman Metropool Amsterdam