We gaan in gesprek op straat in diverse buurten in Amsterdam.
Word je wel eens online gepest? Maak je wel eens agressie mee op het social media? Is er wel een afbeelding van je gedeeld zonder dat jij hier toestemming voor hebt gegeven?
Met het onderzoek Helpdesk digitale mensenrechten gaan we geregeld de straat op, in alle stadsdelen van Amsterdam en hebben we direct contact met Amsterdammers. Middels gesprek halen we op wat er leeft in de stad op het thema van digitale mensenrechten. En is er behoefte aan een helpdesk digitale mensenrechten?
We gaan in gesprek op straat in diverse buurten in Amsterdam.
De methode die wij gebruiken voor het voeren van gesprekken met Amsterdammers noemen we SlowTalks. In de methode achter de SlowTalks nemen we de tijd om over het onderwerp digitale rechten te praten met willekeurige mensen in de openbare ruimte.
De gespreksverslagen die hieruit voortkomen dienen als input voor een studie naar verbeterpunten voor de digitale rechten van de de inwoners van Amsterdam. Meer over deze methode binnenkort.
Digital Rights House gaat wekelijks een middag in gesprek met inwoners van Amsterdam in de openbare ruimte. Deze open gesprekken gaan over digitale mensenrechten en dienen als research voor een Helpdesk voor digitale rechten.
Ben je geïnteresseerd in mensen en spreekt jou het onderwerp aan? Neem dan contact met ons op en kom een keertje mee op een woensdagmiddag.
In juli 2024 hebben wij gesprekken gevoerd op het Buikslotermeerplein.
ENKELE QUOTES UIT DE GESPREKKEN MET BURGERS
"De grote tech-giganten hebben alle macht in handen, wij zij Lemmingen die gelaten van de rots vallen, aangedreven door AI"
In juli 2024 hebben wij gesprekken gevoerd op het Stadionplein.
ENKELE QUOTES UIT DE GESPREKKEN MET BURGERS
"Er is veel onwetendheid in de wereld en daar maakt big tech dankbaar gebruik van, het begint al bij de ellenlange voorwaarden die niemand leest"
"Sinds een jaar mogen we geen mobieltjes meer in de klas. Ik begrijp wel waarom, maar als er een noodgeval is bij mijn familie, dan kunnen ze geen contact met me opnemen. Dat vind ik het vervelendste van de regeling"
"Ik weet niet wie mijn data heeft een wanneer het gebruikt wordt. Dat is toch een raar idee"
In juni 2024 hebben wij gesprekken gevoerd op het Leidseplein, het Waterlooplein, het Rembrandtplein en in het Vondelpark.
ENKELE QUOTES UIT DE GESPREKKEN MET BURGERS
"Om mij heen weet ik geen mensen die goed op de hoogte zijn van de digitale wereld. Een direct nummer waar je al jouw online problemen kunt melden zou heel goed zijn"
"Ik ben gestopt met social media, want daar werd ik niet vrolijk van, ik zag teveel discriminatie en negativiteit"
"Iets simpels als de weg vragen is door de techniek steeds minder nodig. Moet je nagaan als ai doorontwikkeld is. Mensen hebben elkaar niet meer nodig op het informatieve vlak"
“Ik weet niet wie mijn data heeft een wanneer het gebruikt wordt. Dat is toch een raar idee”
In mei 2024 hebben wij gesprekken gevoerd in het Sloterpark, het Amsterdamse bos, Park Frankendael, op het Gelderlandplein en in het Beatrixpark.
ENKELE QUOTES UIT DE GESPREKKEN MET BURGERS
"Dat iedereen nu rondloopt met een mobieltje is waanzin. Mensen komen niet meer tot rust"
"Ik denk dat als je je wilt profileren online, je ook veel weerwoord kunt verwachten, net als in de offline wereld. Als jij de stad volhangt met posters met jouw gezicht erop, zal deze ook veel beklad gaan worden"
"Social media moet je voor uitkijken, voor je het weet gebruikt het jou in plaats van andersom. Eigenlijk is dat de stelregel voor gezond gebruik van internet"
"Internet is bedoelt om de wereld te verbinden, een prachtige uitvinding, maar we weten het met z’n allen weer te misbruiken"
In april 2024 hebben wij gesprekken gevoerd in het Noorderpark, het Vondelpark, op de Nieuwmarkt en het Mercatorplein.
ENKELE QUOTES UIT DE GESPREKKEN MET BURGERS
"In Duitsland zitten mensen bovenop hun privacy. Het liefst betalen ze cash. Google streetview geeft resultaten uit het jaar twee duizend acht. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de tweede wereld oorlog en de Stazie"
"Mijn grootste zorg voor mensenrechten is het commerciële gebruik van persoonsdata. Het manipuleren van mensen aan de hand van hun digitale profiel is een groot gevaar"
" “We respect your privacy” is een van de grootste leugens van deze tijd"
"AI is een beetje eng, vooral daar waar je als mens gebruik maakt om “fake” dingen in te zetten. Misstanden kunnen dankzij AI verergeren, dus moeten we wel op onze hoede blijven. Een mooie taak voor jouw helpdesk om mensen te behoeden"
In maart 2024 hebben wij gesprekken gevoerd op het Waterlandplein, Plein 40-45, in het Rembrandtpark en Nelson Mandelapark.
ENKELE QUOTES UIT DE GESPREKKEN MET BURGERS
"Je ziet veel jongeren ruim 9 uur per dag verslavend naar een beeldscherm kijken. Dat is een slechte zaak. Internet beperkt je vrijheid"
"Als je tegenwoordig online zegt wat je denk krijg je snel van allerlei bedreigingen. Het is voor de bedreiger makkelijk om je te verbergen achter je scherm"
"Je leert nergens hoe je veilig kan internetten. Oh ja, ik heb jaren geleden een paar gastlessen op school gehad over veilig internetten. Daar heb ik geleerd hoe je een account op privé zet"
"Democratie loopt gevaar door intransparante algoritmes. We leven in bubbels. Je krijgt het nieuws wat je graag wilt horen. Ik zocht op google naar - Hoort koffie bij de hoeveelheid vocht die je nodig hebt per dag? - Mijn vrouw ook. We kregen allebei verschillende antwoorden. De een ja en de ander nee"
In februari 2024 hebben wij gesprekken gevoerd op het Museumplein, in het Diemerbos en op het Bijlmerplein, Osdorpplein en Buikslotermeerplein.
ENKELE QUOTES UIT DE GESPREKKEN MET BURGERS
"Eigenlijk zou ik een deel wat verdient wordt met mijn persoonsgegevens terug ontvangen als ik akkoord ga met de voorwaarden. Dan is ook gelijk helder waar mijn gegevens naartoe gaan"
"Ik haal overal mijn nieuws vandaan. Als ik het niet vertrouw, dan google ik het nieuws. Ik heb als verpleegster wel ervaren dat er mensen zijn die niet in Corona geloven, terwijl ik veel mensen heb zien overlijden. Dat is wel een gevaarlijke situatie"
"Echt contact heeft oogcontact nodig, daaraan kun je zien hoe het echt met iemand gaat. Internet is oppervlakkig"
"Bewust maken van jongeren is belangrijk. Een oplossing zou zijn om jongeren toestemming te geven na het examineren van lesstof over veilig internetten. Zie het als een rijbewijs halen"
In januari 2024 hebben wij gesprekken gevoerd in het Oosterpark, Flevopark en Erasmuspark.
ENKELE QUOTES UIT DE GESPREKKEN MET BURGERS
"Ik ben bang voor de vele online vrienden die mijn dochter in haar social media accepteert"
"Ik maak me helemaal nergens zorgen om. Ik accepteer gewoon alle cookies...Dom hè”
"Ik doe nooit betalingen buiten mijn thuis netwerk. Dat is het enige netwerk dat ik vertrouw"
"Ik heb geen idee hoe de online wereld werkt. Het is te ingewikkeld voor de normale burger"
EERDER
We gaan in gesprek met Amsterdammers op straat in Amsterdam Nieuw-West, Amsterdam Noord en Amsterdam Zuidoost.
Het initiatief ‘Helpdesk digitale rechten van burgers’ zal een bijdrage leveren aan de eerste versie van 'State of Digital Rights'. Meer informatie volgt.
Wekelijks zijn we in een ander stadsdeel actief.
We hebben met Amsterdammers op straat gesproken in Amsterdam Oost, Amsterdam Centrum, Amsterdam Nieuw West, Amsterdam Noord en Amsterdam Zuid.
In deze periode hebben we diverse stadsdelen bezocht en gesprekken gevoerd met Amsterdammers!
Het onderzoek ‘Helpdesk digitale rechten van burgers’ is tot op heden neergestreken in Amsterdam Noord, Amsterdam Centrum, Amsterdam Zuid, Amsterdam West, Amsterdam Zuid Oost en Amsterdam Nieuw West.
Het Iedersland College organiseert samen met Digital Rights House een helpdesk op school voor problemen in de onlinewereld. Leerlingen en ouders kunnen op 19, 20 en 21 april hiervoor bij de digitale helpdesk terecht voor informatie, vragen en hulp.
https://iederslandcollege.nl/digitale-helpdesk-op-het-iedersland-college/
Het onderzoek ‘Helpdesk digitale rechten van burgers’ gaat naar de volgende fase. In maart 2022 krijgt de 'helpdesk' voor een aantal maanden een vaste plek in Amsterdam.
Op 28 januari tussen 14:00 en 16:00 konden Amsterdammers terecht met hun vragen of zorgen over digitale rechten bij een ‘pop-up’ van de ‘Helpdesk digitale rechten van burgers’ in de Modestraat op het Buikslotermeerplein.
Zo’n eerste hulplijn voor vragen over digitale rechten is er nog niet. Hoe moet zo’n Helpdesk eruit komen te zien? U kunt meedenken over de inrichting hiervan. De inzichten van Amsterdammers die worden gedeeld met de Helpdesk zullen onder andere worden gebruikt voor de ontwikkeling van de jaarlijkse ‘State of Digital Rights’.
-----
Digital Rights House voert diverse onderzoeken uit op jaarbasis in het kader van de Digital Rights Agenda. Dit onderzoek draagt bij aan de totstandkoming van (ongevraagd) advies op het onderzoeksthema aan de gemeente Amsterdam.
Meer weten over het onderzoek Helpdesk Digitale Mensenrechten?
Neem gerust contact op met:
Rosa Louwerse | rosa@digitalrightshouse.org